subota, 11. ožujka 2017.
DIJETA SA SIROVOM HRANOM: SAZNAJTE KOJE SU PREDNOSTI ISHRANE SIROVOM HRANOM
Osnova ove dijete je, naravno, jedenje sirove hrane. Sa njom, ne samo da regulišete težinu, već i čistite organizam, kožu i punite tijelo energijom
Mnogi ljudi su se uvjerili da je za naš organizam sirova hrana (pravilno dozirana) najzdravija opcija. “Sirovojedci” hranu konzumiraju sirovu ili minimalno obrađenu (prihvatljivo je sve pripremljeno na temperaturama ispod 50°C)
Vjeruje se da se kuhanjem gube enzimi iz hrane, za koje “sirovojedci” tvrde da su životna sila, koja nam pomaže da na najbolji način svarimo hranu i uzmemo iz nje najviše i najbolje nutrijente. Vremenom, nedostatak enzima dovodi do problema sa probavom, nedostataka hranjivih materija, starenja kože (i opšteg bržeg starenja organizma), debljanja i mnogih drugih posljedica.
Recimo, nivo sulforafana, koji su vrlo značajni za borbu protiv raka, se znatno smanjuje kuhanjem povrća.
Ljudi prate dijetu sa sirovom hranom na nekoliko načina. Većinom, riječ je o veganima ali drugi konzumiraju sirovo mleko, sirovu ribu (ceviche) ili sirovu govedinu ili junetinu (recimo, karpaćo). Postoje i oni koji pored sirove hrane jedu i onu poluobrađenu ili kombinuju namirnice tako da u dijeti imaju 70 odsto sirove hrane.
Ovom dijetom čistite cijeli organizam i može da traje od 3 do 21 dan. Nakon dijete možete nastaviti da “sirovojedstvom”, uključiti u ishranu više sirove hrane ili se vratiti svom prijašnjem načinu ishrane.
Hranu konzumirate tako što povrće prije jela potapate u vodi na nekoliko sati (ili preko noći), ili jedete klice.
I dehidracija, odnosno obrada hrane u sušaču je dozvoljena. Možete sušiti povrće, ali i voće, praviti krekere i slično.
Među zagovornicima jedenja sirove hrane omiljeni su “smoothie” napici, šejkovi, miksevi povrća i voća, svježi sokovi …
Izbjegavajte da jedete sirovi grašak, krompir, sjemenke soje, grah, listove rabarbare i, naravno, hranu tretiranu pesticidima. Trudite se da jedete isključivo organsku hranu.
Naravno, postoji i druga strana priče. Jedenjem sirove hrane nedostajaće vam vitamin B12, željezo, cink i omega 3 masne kiseline, zato ih morate uzimati u vidu suplemenata.
Ljudi sa hipoglikemijom i dijabetesom trebaju da izbjegavaju ovu dijetu. Ona može biti savršena, ali ako se ne držite pravila – što više različite hrane (recimo, pretjerate se voćnim šejkovima) – sav proces može propasti.
Najbolje je da počnete polako, bez velikih rezova. Prvo neka vam u dnevnom meniju bude 50 odsto sirove hrane. Ne prelazite odmah na sirovojedstvo. Bolje je da nađete savršen balans, nego da budete isključivi. Nakon nekog vremena prelaznog perioda započnite pravu dijetu sirovom hranom. Prije toga napravite plan, kupite namirnice, informišite se, napravite okvirni meni, jedite što više različite hrane i ne izgladnjujte se.
Postoji mogućnost da u početnom periodu detoksifikacije, poslije dugog vremena konzumiranja mesa, šećera i kofeina osjetite blage glavobolje, mučninu i žudnju za zabranjenom hranom (što je sasvim normalno), piše lifepressmagazin.com.
I da li ste spremni na ovu vrstu detoksifikacije? Da li ste već na meniju sa sirovom hranom? Podjelite iskustva!
Izvor: www.prirodnilijek
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar