subota, 11. ožujka 2017.

Kako se pravi domaći hrono hleb koji ne goji



Hrono hleb je izvanredan domaći proizvod puno bolji od drugih pekarskih proizvoda. Tu pre svega mislimo na onaj beli pšenični koji je pun kalorija, ali i male nutritivne vrednosti.
Prema nekim istraživanjima u Srbiji se pojede 100 kg hleba po stanovniku godišnje, što je čak 3 puta više nego u Evropi. Od toga na ovim prostorima još uvek se najviše konzumira beli, koji je pun različitih aditiva i soli.Osim toga on ima visoku glikemijsku vrednost, te se ne preporučuje dijabetičarima i osobama sa hipertenizijom.
U nastavku rado ćemo podeliti sa vama odlične domaće recepte, ostanite sa nama i saznajte kako da napravite savršen hrono hleb za celu porodicu.
Kakav je sastav hrono hleba

Domaći hrono hleb je veoma ukusna namirnica kojom možete unaprediti zdravlje organizma, ali se koristi i za zdravo mršavljenje. Bogat je dijetetskim vlaknima što dodatno pospešuje rad creva. Lekari ih preporučuju svima, a posebno osobama koje imaju problema sa probavom i zatvorom (konstipacijom).
Sastav hrono hleba prvenstveno zavisi od brašna i žitarica koje se koriste za njegovo spremanje. On je specifičan jer mu se pridodaju i različite zdrave semenke, koje doprinose specifičnom ukusu i daju mu bolju teksturu.

Izvanredan je sa heljdinim brašnom
Ako se za spravljanje ovog hleba koristi heljdino brašno morate znati da je ono puno proteina i vlakana. Ono pozitivno utiče na organizam jer  sadrži vitamine C, B6 i Niacin. Bogato je i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, mangan, bor i fosfor.
Heljdino brašno se razlikuje od drugih po tome što ne sadrži gluten. Heljda smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči, dijabetesa i arteroskleroze, štiti krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.
Koristite brašno od spelte

Za pravljenje hrono hleba često se koristi lekovito spreltino brašno koje je izvanredan izvor vlakana, ugljenih hidrata, masti i proteina. Ova blagotvorna žitarica dokazano podstiče metabolizam, podstiče bolju cirkulaciju, osnažuje imuni sistem, stimuliše probavu, snižava šećer u krvi  i uravnotežuje holesterol.
Napravite svaki dan hrono hleb od speltinog brašna i dobićete pravu malu veknu zdravlja.
Ostale varijante zdravog beskvasnog hleba

Ječmeno i ovseno brašno gorče ali malo i od njih se hleb mrvi. Ječmeno je bogato mineralima- fosforom, gvožđem, kalijumom, cinkom i selenom, kao i vitaminima K, A, B I E, a poznato je i kao odličan prirodni antioksidans. Ječam otklanja zatvor i probavne smetnje, snižava holesterol i čuva srce i krvne sudove.
Ovseno brašno je izuteno bogato dijetetskim vlaknima, zdravim mastima i proteinima. Ono sadrži  ugljene hidrate ali mnogo manje nego druge žitarice. Korišćenjem ovsenog brašna smanjuje se rizik od nastanka dijabetesa i koronarnih oboljenja.
Najbolji rezultati ali i najukusniji hrono hleb dobićete mešanjem više vrsta brašna, a po mogućnosti ovih koja smo vam ovde pomenuli.
domaći hrono hleb
Da li beskvasni hleb goji?

Za razliku od običnog pšeničnog, hrono hleb ne goji, pa ukoliko imate problem sa kilažom zamenite obični beli sa njim i rezultati će biti vidljivi u kratkom vremenskom periodu.
Lekoviti hrono hleb se pravi od brašna žitarica koje su dokazano lekovite kao što je heljdino, speltino ili ječmeno. U njega se često dodaju i razne semenke i žitarice, pa je bogat vlaknima, vitaminima, proteinima, mineralima, mastima i ugljenim hidratima.

S druge strene, redovan beli hleb je vrlo siromašna namirnica, sadrži prvenstveno skrob, dok u njegovom sastavu uopšte nema minerala ni vitamina. Međutim, svedoci smo da u velikim supermarketima najpre njega nestane, što nam dovoljno govori o svesti potrošaća. Ipak, treba uzeti sve sa rezervom jer cena kupovnog hrono hleba bez glutena, nije baš mala, niti je on dostupan svakom.
Naša preporuka ja da ovaj zdravi i lekoviti hleb napravite sami u svojoj kuhinji, jer je to najbolja moguća varijanta. Njega mogu konzumirati i osobe koje nisu na hrono dijeti, jer on nije namenjen samo njima, već svima koji vode računa o zdravlju i zdravom životu.
Kome se preporučuje ovaj zdrav proizvod

Hrono hleb koji ne goji mogu jesti svi uzrasti. Preporučuje se deci, trudnicama, sportistima, pa i starijoj populaciji. On je zdrava alternativa redovnom belom hlebu i pecivima od pšenice.
Osobe koje inače po navici jedu dosta hleba i peciva, obavezno ga trebaju jesti u toku dana. Ukus mu je jedinstven, ko ga samo jednom proba, teško će želeti da se vrati na staro.

U nazivu ovog hleba je reč „hrono“ pa ćemo ovde malo pojasniti šta takav način ishrane podrazumeva, a imajući u vidu kako i na Balkanu stiče veliku popularnost.
Kako izgleda hrono ishrana za početnike?
Hrono ishrana nije brzinska dijeta, već potpuna promena životnih navika i posvećenost zdravom životu. Ova ideja potiče iz Francuske davne 1986.g., a osnovno pravilo je: ne morate brinuti o kalorijama i količini hrane, već je bitno da jedete u tačno određeno vreme i kombinujete namirnice po određenim pravilima.

U hrono ishrani bitan je razmak između obroka. Optimalano je 5 sati, minimum 4 sata , a maksimum je 6 h.
Za doručak je skoro sve dozvoljeno. Masti, proteini i ugljeni hidrati moraju se naći na meniju. Pšenicu i kukuruz izbegavajte u prvom obroku. Ali brašna kao što su heljdino, speltino, ovseno ili ječmeno su poželjna. Najbolji izbor je domaći hrono hleb koji je neizostavan u ovakvom načinu ishrane.
Ručak je veoma bitan, mora biti jači proteinima, preporučuje se jagnjeće, svinjsko, teleće meso, ali bez hleba, sa što više salate.

Za večeru se preporučuje belo meso ili riba uz salatu i mladi sir.
Slatkiši i voće jedu se isključivo posle podne, između ručka i večere. Ujutru voće i slatkiše treba izbegavati. Preporučuje se crna čokolada i suvo voće: šljiva i smokve.
Ostale važne smernice i napomene

Kao što vidite ovo je veoma specifičan način ishrane i podrazumeva u većini slučajeva promene u opštim životnim navikama. Najbolje je započeti uz domaći hrono hleb sa malo kalorija, pa polako prelaziti i na ostale namirnice, pre držanja konkretne dijete. Već ovo je velik korak unapred.
Pristalice ovog načina ishrane govore kako je sama promena bitna i važna, ali takođe za najbolje rezultate neophodna je svakodnevna fizička aktivnost i dobra kondicija, kao i pravilan unost tečnosti u organizam.

Uz malo dobre volje i istrajnosti, možete se brzo uskladiti sa ovim rasporedom, posebno kada uvidite koliko ove promene dobro utiču na vaš organizam i zdravlje u celini.
Kako se pravi hrono hleb koji ne goji
Ovde možete pročitati nekoliko recepata za pravljenje ukusnog hrono hleba koji uvek uspeva, pa sami odlučite koji vam se najviše sviđa i pecite!
Za početak napravite domaći hrono hleb koji ne goji sa sodom bikarbonom

Od sastojaka je potrebno:
400g speltinog brašna,
400g ječmenog ili ovsenog brašna,
200 g brašna od heljde,
2-3 kašikice sode bikarbone,
2 kašikice soli,
4 kašike maslinovog ulja,
po 2 kašikice semenki po želji, lan, susam, suncokret, bundeva,
900 ml mlake vode.

Priprema recepta:
Sve sastojke sjediniti i dobro umesiti. Dobijenu smesu umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti bar sat vremena da odmori. Zagrijati rernu, u tepsiju staviti papir za pečenje. Peći na 250 stepeni sat vremena i vaš najzdraviji hrono hleb je gotov!
Klasični hrono hleb sa integralnim pšeničnim brašnom

Sastojci:
300 g pšeničnog integralnog brašna
150 g ražanog brasna
50 g heljdinog brašna
450 ml mlake vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
po želji semenke- susam, suncokret, lan.

Priprema:
Sastojke dobro sjediniti i ostaviti da odstoje 7-8 sati. Potom dodati jedan prašak za pecivo i dve kašikice sode bikarbone. Hleb dobro premesiti i dodati malo limunovog soka. Tepsiju obložite ili namažite uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stupnjeva pola sata.

Ukusni hrono hleb sa maslinama
Šta je sve potrebno:
Speltino i ječmeno brašno pomešati (mera je po jedna čaša jogurta), dodajte so, prašak za pecivo (pola praška je dovoljno za ovu količinu), ruzmarin , maslinovo ulje jedna manja kašika je dovoljna, masline otrpilike jedna šaka i 1,5 čaša kisele vode.

Sve sastojke dobro sjedinite i mesite testo dok ne postane kompaktno. Masline pre nego što stavite iseckajte na manje komade i očistite od koštice.
Dobijenu smestu stavite u pleh koji ste premazali uljem ili stavite papir za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
Ovaj recept je odličan, masline će lepo osvežiti hrono hleb, a možete ga namazati nekim lepim sirnim namazom ili maslacem i imate odličan doručak!
Zdrav hrono hleb sa himalajskom soli

Pomešajte 4 vrste brašna i to:
300 g integralnog pšeničnog,
100 g ražanog,
50 ovsenog g
50 g heljdinog brašna.

U brašno dodajte: 3-4 kašike ulja, 450 ml mlake vode, 2 kašikice himalajske soli, 2 kašikice sode bikarbone, 4 kašikice soka od limuna, po želji i ukusu dodajte semenke lana, suncokreta, golice..
Sve sastojke dobro umesite, dobijeno testo umotajte u krpu i ostavite oko 8 sati da odstoji. Tepsiju sa hlebom stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite na 220-250 stepeni 30 minuta minimum.
Hrono recepti koje morate probati
Recept za divni hrono hleb koji ne goji, nije jedini koji ćemo ovom prilikom sa vama podeliti, tu su i nezaobilazni keksići, mafini, projice i dr. Isprobajte neki od sledećih predloga i obradujte vaše ukućane..
Fenomenalna hrono proja

Pomešajte speltino, heljdino, pšenično i kukuruzno brašno. Dodajte jogurt, malo vode i ulje, po mogćnosti maslinovo ulje. Dobro sjedinite ove sastojke, a zatim dodajte semenke lana, suncokreta i susama, dodajte komadiće sira koji volite. Smesu posolite i pecite na 200 stepeni pola sata. Poslužite toplo!
Ukusne lepinjice od heljde i spelte
Ako vam se dopada hrono hleb, obavezno isprobajte i sledeći recept.

Od sastojaka potrebno vam je:
200 g brašna od spelte
50 g heljdina brašna
1 dl kiselog mleka
1 dl kisele vode
jedna mala kašika soli
2 kašike praška za pecivo
2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema lepinjica:
Sjedinite prvo speltino i heljdino brašno, a zatim dodajte vodu i kiselo mleko a potom i ulje. Dobro umesite testo, a onda dodajte ostale sastojke pa ponovo dobro umesite hleb.
Dobijenu smesu stavite u tepsiju u koju ste obložili papirom, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15ak minuta. Kao što vidite recept je veoma sličan onom za pravljenje hrono hleba. Svakako šta god uradili ne možete mnogo omanuti.
Hrono mafini sa spanaćem

Sastojci:
3-4 jaja,
3 kašike maslinovog ulja,
speltino, ječmeno, heljdino, pšenično brašno – po pola čaše svakog,
jedan prašak za pecivo,
morska ili obična so jedna kašičica,
1 čaša kisele vode,
2 šake iseckanog spanaća.

Priprema je jednostavna, prov umutite belanca, a zatim dodajte žumanca, pa maslinovo ulje i na kraju brašno. Dodajte smesi prašak za pecivo, kiselu vodu, so i spanać. Sve dobro umesite.
Sipajte smesu u kalup za mafine, pa pospite semenkama lana ili suncokreta. Pecite na temperaturi od  200 stepeni minimum 40 minuta.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Nema komentara:

Objavi komentar